Ontbijt recepten

 

Appeltaartje:

 

Ik ben er gek op! Het is een feestje om te mogen ontbijten met dit gerecht. Yam yam.

 

Dit heb je nodig:

  • 125 gram boekweitmeel
  • 125 graam havermout
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 3 eetlepels appelmoes
  • 3 appels
  • 3 dadels
  • 2 handjes bosvruchten
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 eetlepel kaneel
  • rozijnen naar keuze
  • pannetje
  • 2  kommetjes

 

Was en snijd de appels in stukjes. Snijd de dadels in stukjes. Verwarm de appel, dadel, bosvruchten en kaneel in het pannetje met gesmolten kokosolie tot het fruit zacht is.

Meng de havermout, boekweit, bakpoeder, ahornsiroop en appelmoes in een keukenmachine tot het een kruimelig geheel is.

Pak dan 2 kommetjes en verdeel het fruit hierover. Verdeel de kruimels over het fruit en zet het geheel 15 minuten op 180 graden in de oven. Eet smakelijk!

 

Wafels:

 

Héérlijk als ontbijt! Een versgebakken wafel met jam of verse vruchten en een toefje kokoskaneel slagroom. Wauw, wat een geweldig voedzaam begin van de dag! Helemaal lekker met een kop verse munt-gember thee ernaast. Deze wafels zijn niet alleen lekker als ontbijt máár ook als lunch of tussendoortje.

 

Dit heb je nodig (2p):

  • 200 gram havermout
  • 50 gram boekweitmeel
  • 1 rijpe banaan
  • 1 eetlepel kokosolie
  • scheut plantaardige melk
  • theelepel bakpoeder
  • kokosmelk uit blik (minimaal 12 uur in de koelkast)
  • kaneel
  • jam
  • optioneel: verse vruchten
  • wafelijzer

 

Als je een keukenmachine hebt dan doe je de havermout, boekweitmeel,  banaan en een eetlepel kokosolie in de machine. Mocht je die niet hebben, dan prak je de banaan in een kom en voeg je daarna de havermout, boekweitmeel en de olie toe. Schenk er een scheut plantaardige melk bij zodat het een mooi egaal beslag wordt (of gebruik het waterige gedeelte van de kokosmelk). Vet het wafelijzer goed in zodat de wafel straks makkelijk uit het ijzer te halen is. Beleg de wafel nadien met jam en/of verse vruchten en een heerlijke toef slagroom. Laat de dag maar komen!

 

De wafel kan je prima te bewaren in de koelkast voor de volgende morgen, dus extra bakken is zeker een aanrader! En mocht je een iets luchtigere wafel willen, dan halveer je de boekweitmeel naar 25 gram.

 

Slagroom: Haal het blik kokosmelk uit de koelkast (blik moet minimaal 12 uur in de koelkast hebben gestaan) en schep de bovenste dikke laag melk uit het blik. Het waterige gedeelte kan je gebruiken voor een ander gerecht of drankje. Meng deze dikke laag  met de hoeveelheid kaneel die je zelf lekker vindt en mix dit. Het makkelijkste is om dit met een electrische mixer te doen. Tada! Jouw slagroom is klaar. Eet smakelijk!

 

Bananenbrood:

 

Bananenbrood, ik ben er gek op! Als ontbijt, lunch of tussendoortje, het kan allemaal. Het is makkelijk te bereiden, er zijn eindeloos veel variatie mogelijkheden en het is ook nog eens voedzaam én gezond!

 

    Dit heb je nodig: 

    • 3 rijpe bananen
    • 2 appels
    • 3 eieren
    • 150 gram havermout
    • 50 gram boekweitmeel
    • optioneel: noten, pure chocolade, rozijnen, kaneel. kokosrasp
    • cakevorm
    • bakpapier

     

    Plaats het bakpapier in de cakevorm en zet de oven op 160 graden. Meng in een bak de banaan met het ei en prak dit tot een mooi geheel. Voeg dan de appel, de havermout en het boekweitmeel toe. Maak hier een mooi beslag van. (Optioneel voeg je noten, chocola, rozijnen, kaneel en/of kokos toe.) Schenk het beslag in de cakevorm en bak het 30 minuten op 180 graden. Enjoy!